Help Je Kind Traject
Groeien naar Afgestemd Opvoeden

Help Je Kind Traject

Krijg meer inzicht in wat er speelt achter het gedrag bij je kind en leer nieuwe, verbindende manieren om zo je kind nog beter te kunnen helpen doorheen lastige momenten.

"Mijn kind luistert niet!" is een uitspraak die voor vele ouders herkenbaar is.
Vind jij het als ouder moeilijk om het gedrag van je kind te begrijpen?
Heb je al van alles geprobeerd, maar krijg je er maar geen grip op?

Als ouder kennen we allemaal momenten dat we het soms even niet meer weten. Je kind vertoont gedrag dat je niet kan thuis brengen. Je vindt dat het gedrag of de reactie van je kind niet in verhouding staat met wat er gebeurt. Je kind ontploft thuis als je hem/haar zelfs maar een eenvoudige vraag stelt. Je kind stelt onredelijke eisen of gaat in het verzet als je iets vraagt of zegt.

En wat als ‘soms’ ‘vaak’ wordt?  Wat als je kind zijn/haar zin wil doordrijven, op zo’n manier dat het hele gezin er last van heeft? Wat als in een conflict je kind helemaal dicht klapt en alle communicatie lijkt uitgesloten? 

Mogelijke problemen met je kind:

 • roepen en tieren
 • tegendraads zijn
 • blokkeren
 • weigeren te eten
 • ruzie zoeken (vb. met broertjes en zusjes of met jou)
 • dingen kapot maken
 • zich zorgen maken over dingen waar kinderen zich eigenlijk geen zorgen over hoeven te maken
 • pesten of gepest worden
 • neerslachtig zijn
 • onzeker zijn
 • niet voor zichzelf opkomen
 • over grenzen gaan

Je hebt al vanalles geprobeerd, maar je slaagt er maar niet in om uit die vicieuze cirkel te geraken. Je maakt je als ouder zorgen over wat er in je kind omgaat. Je voelt je machteloos. Je wil zo graag je kind begrijpen en helpen. Je wil graag een geduldige en liefdevolle ouder zijn. Want wees maar gerust, het gedrag van je kind en wat je met je kind mee maakt, haalt reacties in je naar boven die je zelf niet graag ziet bij jezelf en waar je je achteraf voor schaamt en schuldig over voelt.

Maar dat kan veranderen!

Help Je Kind? Jij kan het!

Hoe zou het zijn voor jou dat:

 • je je kind met zijn/haar gedrag begrijpt
 • je weet hoe kinderen hun emoties en spanningen ontladen
 • je weet hoe je er op kan reageren
 • je weet dat het heel eenvoudige, vaak kleine dingen zijn die je kan doen of zeggen om je kind bij te staan in wat hij/zij ervaart
 • je een hechtere vertrouwensband krijgt met je kind
 • je kind opener wordt naar jou
 • je meer rust in je gezin kan creëren
 • je zelf meer in balans komt, en daardoor meer ruimte kan maken voor je kind
 • je jezelf beter begrijpt in relatie met je kind.
 • je bewuster bent van je eigen behoeften.

Vaak is de situatie tussen een ouder en een kind één van macht. Hoe snel ga je niet in op inhoud, en geraak je zo verwikkeld in een machtsstrijd? "Omdat ik het je zeg!", is jouw antwoord naar je kind dan. En je kind reageert met nog groter verzet. Tot hij/zij voelt dat het toch geen zin heeft. En dan geeft hij/zij toe. Jij bent gewonnen en je kind is verloren. Maar jullie voelen je er beiden niet goed bij. Er knaagt iets. Bij het volgende kleine incident is de kans groot dat je kind opnieuw ontploft of zich terug trekt. Het lijkt wel of je controle verliest en vraagt je af wat je nu toch precies verkeerd doet. Of waarom je kind toch steeds zo tegendraads doet. "Waarom luistert hij/zij niet gewoon?".
Je voelt je in een vicieuze cirkel.

Hoe word ik minder snel boos op mijn kind?

In de opvoeding van je kind word je gegarandeerd ook geraakt en getriggerd in je eigen gevoeligheden. Meestal zijn we ons daar niet bewust van dat er iets geraakt wordt bij onszelf. Je begrijpt dan je eigen reactie niet eens waarom je zo snel boos wordt op je kind en er ruzie ontstaat. 

Hoe zou het zijn dat jij de tools in handen hebt om anders met je kind om te gaan?

Hoe zou het zijn dat jij wéét waarom je kind zo tekeer gaat?

Hoe zou het zijn dat je niet meer in een machtsstrijd gaat met je kind en niet meer zelf boos wordt?

Het Help Je Kind Traject is speciaal gemaakt om inzicht te krijgen in wat er speelt bij je kind en om je relatie met je kind te transformeren.

Kindertherapie zonder dat je kind in therapie gaat? 

Dat kan wel degelijk!
Heel wat problemen die jij met je kind ervaart kan je als ouder zelf oplossen. Samen met jou onderzoek ik waar je tegenaan loopt, wat jouw triggers zijn, wat je kind wil zeggen met zijn of haar gedrag. Je ontdekt je eigen blinde vlekken en door deze aan te pakken staan ze niet meer in de weg met je kind. Eigenlijk werk je zo aan jezelf én tegelijkertijd aan en met je kind. Je leert hoe kinderen in elkaar zitten en wat ze nodig hebben en hoe jij je kind kan helpen. Je legt op deze manier een stevige basis voor de rest van de opvoeding van je kind!

Want kinderen worden snel groot! Dus hoe lang kan en wil je nog wachten?

Effecten en resultaten van het Help Je Kind Traject:

 • Je begrijpt je kind beter.
 • Je begrijpt je eigen reacties beter.
 • Je kan constructief inspelen op het gedrag van je kind.
 • Je gaat er anders mee om.
 • Je beseft dat er onbewust ook een wisselwerking is tussen jou en je kind.
 • Je communiceert op een verbindende manier met elkaar.
 • Je weet wat nodig is in de hechting tussen jou en je kind.
 • Je neemt op een afgestemde manier leiderschap op in de relatie met je kind.
 • Je kan je meer afstemmen op je kind, rekening houdend met je eigen behoeften.
 • Je zorgt beter voor jezelf.
 • Je kind kan meer zichzelf zijn, en jij als ouder dus ook (en omgekeerd).
 • Je leert je als partners afstemmen op elkaar, zodat je vanuit dezelfde basis vertrekt in de opvoeding van jullie kind(eren).

Deelnemers aan het woord

We hadden de laatste maanden veel ruzie en werden vaak boos. We ergerden ons aan elkaar. Soms wisten we gewoon niet waar het vandaan kwam. Ik vond dat ik in een cirkel aan het draaien was. Ik had naar mijn mening van alles geprobeerd: rustig blijven, praten, zelf boos worden... dit hielp niet. We zaten vast. En mij leek het dan een goed idee om een neutrale persoon in te schakelen. De gesprekken verlopen in een ontspannen sfeer. Het ging echt om ons. Het programma komt heel diep binnen, als ouder krijg je toch een aantal spiegels voorgehouden. Je komt er zelfzekerder en sterker uit. Als er nu iets op ons hart ligt, praten we er veel sneller over. Als er iemand boos wordt, geven we dit ook aan dat we een time-out willen. Ik merk dat ik zelf rustiger reageer, en automatisch wordt mijn zoon ook rustiger.
Linda (zoon van 11 jaar) 
Ik wist niet meer wat te ondernemen om de sfeer in ons gezin te verbeteren. Aanleiding voor mij was de kerstvakantie die helemaal geen fijne gezinsvakantie was geweest. Het meest waardevolle voor mij was dat mijn man en ik samen enkele sessies hebben gedaan. Dat we daar dingen gehoord en geleerd hebben die we meenemen naar onze gezinssituatie. Het belangrijkste is dat ik nu het gevoel heb dat ik mijn kinderen beter begrijp en dat zij dit ook merken. Het werkt nog verder door; het volgen van dit programma heeft als het ware een steen verlegd in de rivier van ons leven. Wat voor mij ook een voordeel was, is dat je dit als partners samen kan volgen
Kaat (zoon van 10 en dochter van 7) 
Ik zat in een negatieve spiraal, ik kon van mijn kinderen weinig verdragen. Ik overleefde en vakanties waren horror. Ik was de mama die bezweek onder de druk, mijn werk vroeg veel van me, mijn zoon wist perfect hoe me te bespelen. Ik voelde me op alle vlakken tekort schieten. De spiegel die ik van Karin kreeg was heel waardevol: zonder veroordelend te zijn, welk effect mijn gedrag had op de kinderen. De mildheid waarmee Karin het benadert, heeft daar zeker en vast toe bijgedragen dat ik me veilig voelde. Ik kreeg het gevoel dat ze mijn gezin kende, zonder dat ze hen ook maar één keer gezien heeft. Verder hielp het mij enorm dat ik aan zelfzorg voor mezelf diende te doen. Zorgen voor mezelf, signalen herkennen bij mezelf wanneer ik me best even zou terugtrekken. Want dit helpt me het best! Ik handelde voorheen in een crisissituatie vanuit het gevoel wat ik uit mijn eigen opvoeding kende, terwijl de emoties alle kanten uitschoten. Dankzij de sessies, besef ik hoe belangrijk het is eerst mijn emoties onder controle te krijgen en vervolgens in contact te gaan met mijn gezin. Tenslotte merk ik dat dat werken aan een hechte band, een continue proces is! Dit voorkomt veel problemen wanneer er al eens spanningen zijn. Ik ben heel blij dat ik bij Karin terecht gekomen ben!
Silke (dochter van 10 en zoon van 8)
Elke dag was een strijd met mijn kind. Er was geen harmonie meer. We waren in twee kampen verdeeld. Ik wilde het heel erg sturen zoals het in mijn hoofd zat. En mijn dochter wilde constant haar wil doordrijven. Ik besefte dat de situatie ook met mezelf te maken had en niet enkel met het gedrag van mijn dochter. Door het Help Je Kind Traject heb ik meer inzichten gekregen om de dingen meer los te laten. Ik luister meer naar de noden en de input van de andere gezinsleden. En ik luister ook meer naar mijn eigen behoeften. Ik kijk voorbij het gedrag en de communicatie loopt nu heel anders. Er is terug harmonie in huis en een veel betere verstandhouding met mijn dochter. Ik heb nu terug een band met mijn kind en ik heb terug een gelukkig en blij gevoel.
Anja (dochter van 6)

Praktisch

We maken eerst een afspraak voor een Inzichtsessie.


In deze sessie bekijken we samen je hulpvraag en je veranderwens.
We staan stil bij je belangrijkste uitdagingen en hoe ik jou daarbij kan helpen.
Je maakt kennis met mij en mijn manier van werken.


Ik werk met trajecten en dat geeft een hogere impact op jullie situatie.
Het is geen quick fix, maar een duurzame en intensieve manier van begeleiding op maat.
Het is een investering waar jij en je kind (ik durf zeggen) levenslang de vruchten van plukken.


De Inzichtsessie is 85 euro en duurt ongeveer 60 minuten.

Wat kan je verwachten?

Tijdens dit traject ga ik samen met jou/jullie (de ouders) gedurende ongeveer drie maanden op pad.

We werken op twee sporen tijdens die traject.
Enerzijds beantwoord ik al je vragen rond de uitdagingen die je in je gezin en met je kind(eren) tegenkomt. Ik geef je tips, tools en inzichten waarmee je in het dagelijkse leven met je kind aan de slag kan. Hiervoor bezorg ik jullie tevens cursusmateriaal. Door de andere benadering ga je al snel kleinere of grotere veranderingen zien bij je kind.

Anderzijds gaan we aan de slag met je eigen bagage aan ervaringen uit je kindertijd. Het opvoeden van kinderen triggert vaak onze eigen oude ervaringen en overtuigingen over kinderen groot brengen. We onderzoeken hoe die jou vandaag nog in de weg staan in relatie met je kind en pakken deze aan. Je bent je bewust dat er een wisselwerking is tussen jou en je kind en dat je elkaar beïnvloedt. Wat er met je kind gebeurt staat niet los van jou/jullie (en omgekeerd). Je bent bereid tot zelfonderzoek en beseft dat je eigen proces positieve effecten zal hebben op je kind en jullie relatie.

Het traject is op maat en wordt aangepast aan jullie vraag en bijgestuurd in functie van jullie noden.

Doorgaans kan je een Inzichtsessie inboeken binnen één tot twee weken.
Indien je een traject wil opstarten kan dat aansluitend.

Klik op onderstaande knop om een afspraak te maken.