Kiezen voor wat belangrijk is in je leven.

Karin Francken - kiezen voor wat belangrijk is

Heb jij het gevoel dat je regelmatig achter de feiten aanloopt en overspoeld wordt door de veelheid in je leven?
Of heb je het gevoel dat je niet meer weet waarom je doet wat je doet, en dat je maar verder doet omdat je het nu eenmaal al zo lang doet?
Of heb je het gevoel dat je de dingen doet, omdat anderen het van je verwachten?

Dit is herkenbaar voor vele ouders, en vooral moeders. We leven in een hectische wereld en met de komst van kinderen wordt het er zeker niet gemakkelijker op.
Het vraagt steeds meer van ons om bewuster te gaan leven. 
Dat wil zeggen dat je ook bewuster stil gaat staan bij jezelf, bij je gevoelens en je gedachten. En dat je je vragen gaat stellen zoals: Waarvoor doe ik de dingen in mijn leven? Wat vind ik er precies zo belangrijk aan? 

Je leven is constant in verandering. Ooit heb je bepaalde keuzes gemaakt, vanuit wie je toen was en wat je toen deed en wist.
Die keuzes hebben je gebracht tot waar je nu staat in je leven.

Ondertussen staat je leven niet stil: jij bent veranderd, je omstandigheden zijn veranderd.
Dan kan het zijn dat het niet meer lekker voelt in je leven, in je relatie(s) of in je werk.
Je kan niet meteen je vinger erop leggen, maar je voelt gewoon dat het niet meer klopt.

Dat is een goed moment om stil te staan bij jezelf en bij je leven.

Drijfveren of waarden

Weet jij wat écht belangrijk is in je leven, waar jij voor staat en waar jij je voor wil inzetten?

Dat zijn drijfveren. Dat is waar jij waarde aan hecht, waar jij je voor wil inzetten en wat jou motiveert om dingen te doen. Deze geven betekenis aan je leven.

Als jij meer grip op je leven wil, is het goed dat je je waarden eens op een rijtje zet!

Verschil in waarden

Waarden zijn heel persoonlijk en zijn voor iedereen verschillend.
Het kan zijn dat jij waarden meedraagt uit je opvoeding, die jij dus hebt mee gekregen van je ouders.
Ook de cultuur en de tijdsgeest waarin we leven kunnen je drijfveren mee bepalen.
Maar ook wie je bent en jouw persoonlijkheid geven mee richting aan jouw waarden.

Als er onenigheid ontstaat, heeft dit heel vaak te maken met het verschil in waarden. Tussen jou en je partner, tussen jou en het bedrijf waarvoor je werkt,  tussen jou en je ouders of tussen jou en je kind.

Ik geef je graag even een voorbeeld.
Je werkt al jaren voor hetzelfde bedrijf en de laatste tijd 'voelt' het gewoon niet meer kloppen. Maar je kan niet helemaal te pakken krijgen wat er nu eigenlijk speelt.

Verschillende oorzaken kunnen hier spelen: Het kan zijn dat je andere waarden hebt dan destijds toen je voor dat bedrijf begon te werken. Als beginnend werknemer sta je nog voor veel open, je wil ontdekken en uitproberen. Halfweg de dertig wil je toch wel meer je stempel gaan drukken en meer kiezen voor wat jij belangrijk vindt. Je staat door jouw levenservaring ondertussen anders in het leven en in het werk. 
Dat is een moment waarop het vaak gaat wringen en niet meer goed voelt.

Ga eens na wat jouw waarden werkelijk zijn! En onderzoek wat de waarden van het bedrijf waarvoor je werkt eigenlijk zijn. Zet deze vervolgens eens naast elkaar. Zie je overeenkomsten of zie je vooral verschillen? Als je vooral verschillen ontdekt, moet je niet ver zoeken waarom je je niet meer lekker voelt in de job die je doet.

Een ander voorbeeld is de relatie met je partner. In het begin zag je vooral de overeenkomsten in jullie relatie. Ondertussen heb je misschien kinderen gekregen en sta je anders in het leven. Ook je partner is veranderd. Als je niet regelmatig communiceert over wat en hoe, dan kan je het gevoel krijgen dat je uit elkaar groeit. Zie dit als een signaal om alles eens op een rijtje te zetten, eerst voor jezelf, dan voor jullie als koppel, dan voor jullie als gezin.

Mijn waarden hielpen me meer balans in mijn leven te brengen.


Mijn waarden op een rij.

Vanaf het moment dat er bij ons kinderen kwamen, had ik het gevoel dat alles (te) veel was. Zeker tijdens de babyjaren van onze kinderen. Ik was vaak moe en had het gevoel niet mee te kunnen in de race waarin we leven. 

Heel vaak kon ik niet beantwoorden aan verwachtingen van de maatschappij, mijn familie en vrienden. Maar heel vaak waren het verwachtingen die ik dacht te moeten invullen. "Want anders ben ik niet meer mee", dacht ik dan.

Een aantal jaren geleden zette ik voor mezelf mijn waarden nog eens op een rij. Eén van mijn belangrijkste waarden is Gezin.
Door dit zwart op wit te zien staan, viel er een hele last van mijn schouders.
Ik kon nu voor mezelf erkennen en toegeven dat Gezin heel belangrijk is voor mij. Door dit besef werd het gemakkelijker om keuzes te maken.
Zo vind ik het nu niet meer erg wanneer ik niet naar een feestje kan omwille van onze gezinssituatie. Vroeger had ik altijd het idee dat ik veel miste. Dat heb ik nu niet meer.
Ik kies er echt voor om mijn leven in te vullen volgens de waarden die ik belangrijk vind.
Zo geef ik mijn leven zelf meer vorm en heb ik het gevoel alles meer in de hand te hebben.
Ik voel me ook niet meer schuldig hierdoor en heb gewoon meer balans in mijn leven. 

Kiezen voor wat belangrijk is in je leven.

Ben je benieuwd hoe jij dit voor jezelf kan uitzoeken? Volg dan de stappen hieronder!

1. Maak een top 5 van je drijfveren:

Zet de waarden of drijfveren die er echt toe doen op dit moment in je leven op een rij.
Denk bijvoorbeeld aan: ambitie, dienstbaarheid, avontuur, gezin/familie, zinvolheid, geld/financiële stabiliteit, erkenning, creativiteit, kennis, altruïsme, leiderschap, harmonie, onafhankelijkheid, resultaatgericht, schoonheid, sportiviteit, persoonlijke ontwikkeling, vrijheid, balans, duurzaamheid, zekerheid, uitdaging, gezondheid, structuur, teamwork, passie, ontspanning, professionaliteit, relaties, spiritualiteit, maatschappij, …

2. Maak een keuze:

Wil je hier werkelijk voor gaan? Wil je je werkelijk inzetten om dit te bereiken in je leven? Alleen als het antwoord JA is, zal je gemotiveerd zijn om iets te DOEN.

3. Actie:

Welke actie(s) kan jij ondernemen om deze waarde meer ruimte te geven in je leven? Noteer een concrete actie die jij de komende tijd gaat doen, zodat deze waarde die jij belangrijk vindt, meer ruimte krijgt in je leven. Zorg dat je met een haalbare actie start. 

4. Beren op de weg:

Let op wat je op je weg en in je dagelijkse leven tegen komt: vragen, situaties, omstandigheden, mensen die om keuzes vragen. Denk daarbij telkens na of dit aansluit bij de waarden die jij echt belangrijk vindt of niet. Met andere woorden: wil jij tijd en energie steken in dingen die 'op je weg' komen en niet echt aansluiten bij je belangrijkste waarden? Of kies je om je eigen drijfveren te volgen en zo meer balans te creëren in je leven?

Veel succes!


Heb jij ...

  • het gevoel dat het (té) veel is in je leven?
  • te veel twijfels over jezelf?
  • het gevoel dat je te veel volgens verwachtingen van anderen leeft? 
  • het gevoel dat je niet (meer) écht tot rust kan komen?
  • het gevoel overprikkeld te zijn?
  • ...

Contacteer mij dan vrijblijvend voor een Inzichtsessie. We onderzoeken samen waar je tegenaan loopt en wat de stappen zijn die jij daarin nodig hebt om er uit te geraken!

Warme groet,

KarinTags

bewust ouderschap, bewustzijn, meer balans in je leven, meer in balans, moeder in balans


You may also like

Stress bij kinderen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page