Vakantie met je gezin: fun of stress?

Zomer is een tijd waarin alles even anders is.
De structuur van elke dag die je gewend bent doorheen het jaar, valt weg.
Je moet opvang regelen als jij nog werkt, de vakantie voorbereiden, de kinderen zijn hele dagen thuis,...

Is vakantie voor jou fun? Of betekent dit voor jou extra stress?
Het kan natuurlijk ook beide zijn 🙂

Aanpassen aan een ander ritme

Doordat de kinderen in een ander ritme leven tijdens de vakantie, vraagt dit van hen een aanpassing. Het vraagt even zoeken voor ze hun draai vinden nu ze ineens zoveel tijd ervaren die ze zelf kunnen invullen. Dan kan het zijn dat ze extra aandacht vragen.

Daarbij kan het zijn dat er een aantal nieuwe, onbekende en spannende dingen op het programma staan: Op reis gaan, op kamp gaan, gaan logeren, een uitstap,...

Vooral het feit dat je (jonge) kind geen zicht heeft op wat er gaat gebeuren, kan zorgen voor spanning. Of als hij/zij nog niet weet hoe vakantiebestemming er zal uitzien, omdat jullie er nog nooit geweest zijn.

Maar evengoed een ongeplande dag, waar je gewoon thuis bent, en je kind zelf kan kiezen wat hij/zij doet, kan voor verveling en ook spanning zorgen.
Ga maar eens na hoe het voor jou is als jij ineens een zee van tijd voor je hebt. Weet jij dan onmiddellijk wat je wil doen? En kan jij alles ineens loslaten?
Voor de meesten onder ons, die gewend zijn altijd bezig te zijn, is dit niet gemakkelijk.

Tips voor jullie vakantie

Om met het andere ritme om te gaan, voor jezelf en voor je kinderen, zet ik een aantal tips op een rijtje. Het lijken voor de hand liggende dingen, maar net doordat het eenvoudige tips zijn, ga je er misschien te snel aan voorbij.

1. Structuur

Een bepaalde vorm van structuur geeft voor de meeste kinderen een zekere rust. Dit kan je doen door een overzichtskalender van de vakantie te maken. Heel leuk is om dit samen met je kind te doen! Op die kalender kan je aanduiden wat je kind wanneer gaat doen: logeren bij oma en opa, op reis vertrekken, een kamp bij de jeugdbeweging of naar de opvang. Door het visueel te maken, kan je kind het beter vatten.

2. Vervelen

Vaak vervelen kinderen zich als ze ineens zoveel tijd hebben. Velen vullen graag met schermen, zoals TV, computer, I-pad, ... hun tijd. Maar toch is het goed om de schermtijd te beperken. Vervelen mag! Net in die lege momenten kan een creatieve bezigheid ontstaan. Kinderen zijn het zo gewend dat alles voor hen gedaan of geregeld wordt. Maar in die lege ruimte worden ze gestimuleerd om zelf meer creatief te gaan nadenken. Soms duurt dit een tijdje. Maar jij kan ze aanmoedigen. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat ze wel op iets zullen komen en dat ze nog even moeten wachten of nadenken. En dat het helemaal niet erg is om je te vervelen!
Bedenk ook even dit: hoe kijk jij zelf naar 'vervelen'? Hoe is het voor jou als je kind zeurt omdat hij/zij zich verveelt? Heb je dan de neiging om een oplossing te zoeken voor je kind? Of...?

3. Buiten spelen

Stimuleer je kinderen om buiten te spelen! Zomer is de meest ideale tijd om buiten te spelen (hoewel ik vind dat elk seizoen zich daartoe leent!).
Het binnen- en buitenlopen is gewoon gemakkelijker nu.
En waarom zou je niet samen met je kinderen spelen? Dit werkt ineens versterkend voor jullie band! Als je voelt dat je kind aandacht vraagt op één of andere manier, is samen spelen heel leuk!
Als je 10 minuten samen met je kind speelt, dan help je je kind op weg in het spel, geef je hem/haar aandacht die hij/zij vraagt, en dat verbetert ineens jullie relatie! Dat heeft dus verschillende voordelen.

Tips voor als je op reis gaat:

  • Bereid je vakantie samen voor, zodat je kinderen een beter zicht krijgen op wat er staat te gebeuren. Brainstorm over wat ieder van jullie graag wil doen op vakantie.
  • Voorzie leuke dingen voor in de auto: een luisterverhaal, muziek, boekjes, spelletjes, filmpjes. Wij doen het zelfs altijd zonder schermpjes, en dat werkt prima. Als de kinderen het lastig krijgen, is het meestal omdat ze moe zijn, honger hebben of onze aandacht willen en even connectie willen maken. Dan stoppen we even om de benen te strekken of om iets te eten en om lekker te knuffelen.
  • Zorg voor voldoende en gezond eten onderweg. Als je kinderen honger krijgen en je kan niet onmiddellijk pauze nemen, dan is het fijn om een gezond tussendoortje aan te bieden!
  • Ga eens na wat jij verwacht van je vakantie. Op vakantie gaan met de kinderen is heel anders dan wanneer je zonder kinderen zou gaan. Als je er op voorhand rekening mee houdt dat het wel eens anders zou kunnen lopen dan jij in je hoofd hebt, dan ga je op het moment zelf er rustiger mee kunnen omgaan. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met je eigen behoeftes, en met je partner bespreekt wat je nodig hebt, zodat je in de mate van het mogelijk hier tijd en ruimte voor kan maken.
  • Geef jezelf voldoende tijd om aan het nieuwe ritme te wennen. De meeste mensen hebben 2 à 3 dagen nodig om los te komen van het werkritme. En je hoeft geen grootse dingen te doen om een fijne vakantie te hebben samen. Het klinkt cliché, maar het zit hem in de kleine dingen en in de aandacht waarmee je bij je gezin aanwezig kan zijn.

Ik wens je een gezellige en deugddoende vakantie, samen met je gezin!


Merk je dat je regelmatig last hebt met de emoties van je kind(eren), het gekibbel, het gezeur, het gedrag waar je maar geen vat op krijgt? Merk je dat je vaak moet dreigen met een straf of een beloning en voelt dit niet echt goed? En merk je dat je zelf feller reageert dan je zou willen?  Maak vrijblijvend een afspraak voor een Inzichtsessie, en we kijken samen wat je nodig hebt en hoe ik jou kan helpen!

Mail mij: hello@karinfrancken.be


Hartelijke groet,

Karin


Tags

op vakantie met kinderen, tips voor vakantie met kinderen, vakantiestress


You may also like

Stress bij kinderen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page